Lehet-e ékezet a domain nevekben? Érdemes beregisztrálnom a domain nevem ékezetes változatát? Tanácsok, tippek ékezetes domain név használatához.

Igen, a .hu, a .com és a .net webcímek tartalmazhatnak ékezetes karaktereket is. 2004 tavaszától már a domain nevekben használhatóak ékezetes karakterek is. Egy egy szabvány kódrendszer segítségével a legtöbb  böngésző már képes az ékezetes webcímekhez tartozó honlapokat megjeleníteni.

Mikor érdemes regisztrálnom ékezetes domain nevet?

Legtöbb esetben az ékezet nélküli domain mellé szokták megvásárolni a domain ékezetes "párját". Ezzel akadályozva, hogy esetleg a konkurencia szerezze azt meg. Sok esetben az ékezetes domaint az ékezet nélkülire érdemes irányítani, így mindenképp eljut a látogató a kívánt oldalra.

Mihez nem javasolt a használata?

Nem javasoljuk első számú vagy egyedüli domainként használni, technikailag ugyan nincs akadálya azonban a kódolási eltérésből adódhatnak esetleges problémák például a megjelenés vagy a levelezés tekintetében.
Másik szempont, ha a domain név ékezet nélküli verziója már foglalt, és Ön regisztrálja az ékezetes párját, jó eséllyel válik támadhatóvá a névhasználatot illetően az ékezet nélküli domain tulajdonosa felől. Egy ilyen eljárás során pedig könnyen elveszíthető a domain.

Mire érdemes figyelnem?

Az ékezetes neveknek külön kódolásuk van, így a cPanel tárhely admin felületen például figyelni kell a domain felvételekor (kiegészítő tartomány/külön domain felvétel), hogy ne a magyar ékezetes formát, hanem annak kódolt változatát használja a művelet elvégzésekor. Keresőoptimalizáláskor is érdemes figyelni arra, hogy a kódolt változatot használják a linképítés során. Az e-mail címek létrehozásakor mindenképp az ékezet nélküli domain nevet használja, ugyanis sok levelezőszerver, vagy kliens program nem kezeli az ékezetes, karakterkódolt e-mail címet, így elkerülheti a fennakadásokat az e-mailezés során.

A domain kódolt változatát, az úgynevezett Punycode átiratot IDE kattintva tudja átkonvertálni, majd kimásolva beilleszteni a kívánt cellába. Így a rendszer engedni fogja az ékezetes domain felvételét és használatát.

  • ékezetes, ékezetes domain, ékezetes domain regisztráció, 2021
  • 16 felhasználó találta hasznosnak ezt
Hasznosnak találta ezt a választ?

Kapcsolódó cikkek

A választott nevem Felmondás / Felmondva / Törlés állapotban jelenik meg, mit tegyek?

Ha a .hu domain az Ön tulajdonában van, és átregisztrálni szeretné: A .hu domain átregisztrációs...

Kell-e tartalomnak tartoznia egy domainhez ?

Nem. Egy webcímet későbbi felhasználás céljából...

A domain regisztráció tartalmazza az MX rekordokat is ?

Alapértelmezetten a DNS -t (hogy egyáltalán működjön a domain név) és az mx és www, www nélküli...

Hogyan irányítsam domain nevemet a Shoprenteres boltomra?

Ügyféladmin DNS kezelőben(Legtöbb esetben ezt a felületet kell használnia DNS kezelésre, ha...

Van egy domainem, hogyan tudok rá tartalmat feltölteni?

A domain önmagában nem jelenti azt, hogy tartalom is tartozik hozzá. Ahhoz, hogy a domain...