Mi az a TTFB és hogyan tudom csökkenteni? Weboldal és WordPress TTFB (time to first byte)

 

1. Mi az a TTFB?

1.1 TTFB - ki mit szokott mondani róla?

A TTFB-vel kapcsolatban gyakran két teljesen ellentétes álláspontot szoktak képviselni:

 • Egyik oldalról azt mondják, a TTFB kizárólag a weboldal felépítésétől függ.
 • Másik oldalról pedig azt hangoztatják, hogy csak a szervertől.

Nem minden esetben szakmai alapon fogalmazzák meg így néha a szolgáltatók, rendszergazdák, fejlesztők, weboldal kezelők, hanem egyszerűen csak azért, mert ezzel könyebb picit kibújni a felelősség alől és a másik oldalra hárítani azt.

Valójában ennél sokkal árnyaltabb a a válasz: a TTFB a szerver és a weboldal együttműködésén alapul. Ha az egyik nem optimális, a TTFB sem lesz az.
Tehát a jó TTFB-hez az kell, hogy a weboldal maximálisan és optimálisan használja ki a jól beállított, illetve jól működő szerver erőforrásait és előnyeit.

1.2 Mi az a TTFB valójában?

Nagyon röviden:
Az az eltelt időintervallum, amely a weboldal lekérésétől az első byte megküldéséig tart (time to first byte).  Minél alacsonyabb ez a szám, annál gyorsabb a weboldalunk.

Picit hosszabban:
A TTFB-érték 3 részből áll:

 • a HTTP request (tehát a lekérés) küldésének időtartama
 • a feldolgozás ideje (amíg a webszerver feldolgozza a requestet)
 • a válaszküldés ideje (amikor a webszerver elküldi az első byte-ot válaszként a kliensnek)

Rendszerint a feldolgozás ideje, illetve a válaszküldés az, ami miatt a TTFB értéke magasabb. Ezen három összetevő együttes értéke adja a végleges TTFB-mutatót.

 


 

2. TTFB – Szerver oldalról

Mit teszünk mi szerver oldalról a szuper TTFB értékért?

Röviden megfogalmazva: proaktívan és folyamatosan monitorozzuk minden szerverünk TTFB-értékét. Amennyiben eltérést vagy magasabb értéket tapasztalunk, beavatkozunk. Részletesebben az alábbi pontokban fejtjük ki:


2.1 Infrastruktúra

A jó TTFB-értékhez kritikus a jó infrastruktúra, amiben a szervereknek és a hálózatnak kiemelkedő jelentősége van. A Tárhely.Eu az ország legnagyobb és legerősebb tárhely-infrastruktúrájával és georedundáns, 120+ Gbit-es szupergyors hazai és nemzetközi hálózattal rendelkezik saját eszközökön, több szervertermünkben.

 • Az ország legnagyobb tárhely-infrastruktúrájával hazánkban egyedülálló méretű és összerejű szerverek szolgálják ki a weboldalakat.
 • Dinamikus erőforrás elosztás – ezen erőforrásokat az aktuális  hardveres erőforrásigényeknek megfelelően dinamikusan osztjuk el a szerverek között, hogy minden szerver arányosan sok erőforrást kapjon.
 • A legrégebbi, hűséges ügyfeleinket sem hagyjuk magukra! Hazánkban egyedülálló módon folyamatosan cseréljük le a korábbi hardvereket újabb technológiákra, hogy minden hűséges ügyfelünk akár az új ügyfeleinkével azonos infrastruktúra előnyeit élvezhessék. Például csak 2020-ban több mint 80 szervert cseréltünk le!
 • Saját routerek, hálózati eszközök, direkt BIX és egyéb jelentős hazai és nemzetközi minőségi internet kapcsolatok, 2020-ban megújított DNS-szerverek és egyre nagyobb kapacitású DDoS-szűrés a lehető leggyorsabb kapcsolatokért.
 • Célunk, hogy folyamatosan növeljük az ügyfeleinknek biztosított erőforrásokat.

2.2 Szoftver

Kiváló hardverhez kiváló szoftverek is kellenek, ami a gyors TTFB-értékekhez elengedhetetlen. Évtizedes (tudásban, kiszolgált weboldalak és rendszerek számában stb. egyedülálló) hosztingtapasztalattal a hátunk mögött mindig azon dolgozunk, hogy a lehető legfrissebb, legstabilabb és egymással kompatibilis rendszereket biztosíthassunk ügyfeleinknek:

 • PHP-verziók, modulok, értékek, azaz a legfrissebb stabil és cPanellel kompatibilis PHP-verziókkal és legoptimálisabb PHP-beállításokkal dolgozunk, amiket az ország legtöbb weboldalának üzemeltetésének tapasztalatai alapján optimalizálunk
 • Adatbázis-kiszolgálók , a szerverkörnyezettel és weboldalakkal legkompatibilisebb és legoptimálisabb működésű adatbázis-kiszolgálókat biztosítunk, myisam és innodb tárolómotorral
 • és persze sok száz más egymással együttműködő rendszer folyamatos menedzselése.

2.3 Támogatás

Az ország legnagyobb hoszting-support csapatában olyan képzett emberek vannak, akik területükön akár 10-20 éves tapasztalattal is rendelkeznek (nem csak WordPress, hanem sokféle web, Layer1/2/3 hálózat, adatközpont üzemeltetés, szerverkörnyezet, operációs rendszerek, szerverszolgáltatások, pl: FTP, levelezés, apache, nginx, litespeed, IIS és egyéb web, adatbázisok, programnyelvek, természetesen cPanel stb.) .

Gyorsan és segítőkészen próbálunk minden felmerülő kérdésre választ adni, ami igazi kihívás úgy, hogy több ezer különféle kérdést tesznek fel nekünk. Évente több mint 50.000 alkalommal, mégis 80%-ban 1 órán belüli válaszidőt tudjuk biztosítani.
WordPress-webmesteri vagy rendszergazdai csapatunk több ezer WordPress optimalizálásában, javításában segédkezett már.
Folyamatos segítséggel, támogatással és hasznos ajándékokkal próbáljuk elérni, hogy weboldala, WordPress-rendszere a lehető leggyorsabb legyen.
Több száz WordPress és weboldal fejlesztővel állunk folyamatosan kapcsolatban, akikkel konzultálva mindig a legoptimálisabb környezetet és segítséget próbáljuk nyújtani.

Emellett rengeteg kényelmi extra szolgáltatást biztosítunk, vagy épp automatizált hibafelderítő-, javító, optimalizáló megoldásokat biztosítunk szerver és WordPress oldalról is.

2.4 Van hogy a TTFB-n nem lehet segíteni? (javítás vagy bővítés)

 • Gyakrabban: igen, ha hiba van az oldalban: Gyakori eset mikor pl. WordPress bővítmény vagy sablon hibás vagy nem "kompatibilis" egymással, ami emiatt feleslegesen lesz erőforrás-zabáló. Itt a bővítmény kikapcsolása, javítása szokott azonnali megoldást hozni.
 • Kiugróan nagy erőforrást igénylő weboldal:  Talán ezerből 1 oldalnál fordul elő, hogy kiugróan nagy erőforrást igényel a weboldal. Lehet a sajátos felépítés vagy az igazán magas látogatószám miatt. Ekkor sajnos már elérhetjük egy több ügyfél között osztott tárhely szolgáltatás véges kiszolgálási képességét. Ezesetben mindenképp indokolt a váltás egy magasabb szintű szolgáltatásra. Ez azonban nem kell, hogy szolgáltatóváltást is jelentsen, mindössze elég sokszor egy tárhely csomag váltás. Esetleg virtuális szerverre, szerverre történő váltás. Prémium szolgáltatásként a nálunk elérhető Force tárhely is megoldás lehet, ami rendkívül nagy erőforrást tud biztosítani egy nagyobb terhelésű weboldalnak is, akár dedikált web- és adatbáziskiszolgálóval.

 

3. TTFB – WordPress, weboldal perspektívából megközelítve avagy "Mit tehetek én?"

Elkészítettünk ügyfeleinknek egy esettanulmányt, alapos, részletes elemzést és pár perces megoldási javaslatokat, amelyből látható milyen egyszerű alacsonyabb TTFB értéket elérni pár kattintással.

Ezek többsége nem igényel semmiféle fejlesztői tudást, egyszerűen és gyorsan beállítható.Szeretné csökkenteni a TTFB értékét?

Ha van nálunk tárhely szolgáltatása, kattintson ide!
 • ttfb, time to first byte, weboldal ttfb, wordpress ttfb, frissitve
 • 0 felhasználó találta hasznosnak ezt
Hasznosnak találta ezt a választ?

Kapcsolódó cikkek

Adatbázis tárolómotor átállítása MyISAM_ról InnoDB-re

Több helyen olvasható, hogy ajánlott egyes táblákat MyISAM tárolómotorról InnoDB-re állítani a...

Hogyan előzzem meg weboldalam hackelését, hogyan javítsam ki feltört oldalamat?

A weboldalak típusai rendszerint két részre oszthatóak felépítés szempontjából: népszerű...

Imagemagick használható-e a szerveren?

Az imagemagick lehetőség nem minden szerverünkön érthető el.A /usr/bin/convert az elérési úton...

Captcha védelem, azaz biztonsági kód a honlapra

Google reCaptcha elhelyezése WordPress oldalon! Hogyan? Kattints ide és megmutatjuk!   Mi az...

Hogyan gyorsíthatom, optimalizálhatom weboldalamat? - gtmetrix

Mire nem tudunk hatással lenni az optimalizálás során? Sajnos vannak olyan összetevők is, amire...