DNS fogalmak röviden

 • DNS - Domain Name System - azaz a domain nevek rendszere
  A DNS rendszer egy olyan adatbázis, amiben a nevek és számok vannak egymáshoz rendelve, mint pl a tarhely.eu-hoz a 185.51.191.99-es IP cím. Ennek köszönhető, hogy ha beírjuk a böngésző címsorába, hogy tarhely.eu, akkor a 185.51.191.99 IP cím alatt lévő tartalmat érjük el.
 • NS – Name Server/névszerver
  Ez a rekord írja le, hogy az adott zóna file melyik névszerverben tárolódik. Ajánlott legalább 2, földrajzilag különböző névszervert üzemeltetni (primary és secondary), hogy redundáns legyen a rendszer. Több névszerver tovább növeli a biztonságot.
  Mi központilag 4 névszervert biztosítunk a nálunk vásárolt domainekhez, amik az alábbiak:
  ns.tns1.eu, ns.tns2.eu, ns.tns3.eu, ns.tns4.eu

  A domainek rekordjait minden esetben a domain névszerverét biztosító félnél kell módosítani. A domain névszervere szabadon módosítható egy valós, működő névszerverre, amennyiben az megfelel a kritériumoknak, ami .hu domain esetén az, hogy a névszerver alatt szerepeljen a domain, tehát kapcsolódjon hozzá.

  Amennyiben a domain két különböző szolgáltatóhoz kapcsolódik, abban az esetben a névszerver fogja eldönteni, hogy hol szerkessze a rekordokat, mivel minden esetben a névszerver dönt, mert ott tárolódnak az adatok, amik kiszolgálásra kerülnek.

 • DNS zóna - DNS rekordok halmaza, tehát a névszerveren belül vannak a DNS zónák, azon belül pedig a DNS rekordok, tehát egy DNS zónát a rekordok összessége teszi ki.
  Minden DNS rekordnak megvan a maga feladata és mindegyik más-más feladatot lát el amik, ha nem megfelelően vannak beállítva, anomália léphet fel a levelezést és a weboldalt tekintve.

 

Egy rekord az alábbi alapján épül fel, balról-jobbra olvasva a felületen:

 • Típus: Ebben az oszlopban kerül meghatározásra az adott domain rekordjának a típusa
 • Név: Ebben az oszlopban az adott rekord aldomainje szerepel. Ezek az aldomainek rendszerszintű aldomainek.
 • Adatok: Ebben az oszlopban látható, hogy az adott domainnak mi lesz a cél értéke
 • TTL: Ebben az oszlopban tekinthető meg, hogy az adott domain TTL értéke, tehát a kifrissülési ideje mennyi, mennyi idő alatt lép életbe a rekordon elvégzett módosítás

Több rekord típust nevezünk meg, ezek közül a leggyakoribbak az alábbiak:

 • A - típus -> “Adress”ennek a rekordnak a célja minden esetben IP cím, ami meghatározza azt, hogy a bizonyos aldomain melyik IP címhez kapcsolódjon.
 • CNAME - típus -> “Canonical Name” ennek a rekordnak a célja minden esetben aldomain lesz. Úgynevezett alias/ánév típus, ami azt mondja meg, hogy az aldomain melyik aldomainra-ra mutasson.
 • SPF - típus -> ennek a rekordnak a célja minden esetben szöveges adat lesz. A rekord a levelezést segíti elő, amiben definiálva van, hogy az adott domain levelezése mely kiszolgálókkal tud kapcsolatba lépni.
  Az SMTP protokoll eredeti működése szerint bármely számítógép bármilyen feladó címmel küldhet e-mail-t, így ennek a rekordnak a hiányában nagyon gyorsan spam-nek minősítené minden kiszolgáló a kiküldött levelet, valamint könnyen hamisíthatják a feladó címeket.
 • TXT - típus -> “Text” ennek a rekordnak a célja minden esetben szöveges adat lesz. Ebbe a rekordba szükséges felvenni minden egyedi szabályt, amit a domainen szeretnénk meghatározni.
  Egy domain névhez több TXT rekord is tartozhat.
 • MX - típus ->”Mail Exchange” Az MX rekord segítségével adhatjuk meg egy domain név esetében azt, hogy a levelezést melyik szerver kezelje.
 • DMARC - típus -> A DMARC kulcs az SFP(Sender Policy Framework) és a DKIM kulcsokat hitelesíti, abban az esetben, ha a levél küldő és a fogadó szerver is képes annak értelmezésére.
 • SOA – State Of Authority” -> A domain paramétereit (kontakt e-mail, a zóna sorszáma, stb.) tartalmazza. Pár adat a secondary nameservernek szól, pl. a retry time és expire (azaz mennyi idő után szedje le újra a zónát, vagy próbálja, ha nem sikerült volna elérnie).

A leggyakoribb rendszerszintű aldomainek feladata:

 • @ -> maga a domain, mint a tarhely.eu
 • www -> a domain www-s formálya, tehát www.tarhely.eu
 • * -> az összes nem létező aldomain
 • mail -> levelezésért felelős rekord, megmondja, hogy melyik szerver szolgálja ki a levelezés
 • DKIM -> DomainKeys Identified Mail rövidítése. A DKIM egy kriptográfiai aláírás, amelyet a levélküldő szerverünk (tehát nem a saját gépünk) a küldéskor digitálisan aláírja a levelet, ennek hatására az egyedi lesz, így védve a harmadik féltől származó módosítások ellen. Spam elleni védelem úgy tud kialakulni, ha a domain TXT rekordjában olyan kitételt adunk meg, ami azt határozza meg, hogy a fogadó szerver minden nem aláírt levelet automatikusan dobjon el, mivel minden aláíratlan levél “hamisítvány”, tehát SPAM-nek lesz minősítve.

 

Amennyiben továbbra is kérdése lenne ezzel kapcsolatosan, kérjük küldje meg számunkra az Ügyféladmin felületről a Támogatás/Új Kérés küldése alól, hogy segíthessünk. Amennyiben bennünket kér meg a rekordok frissítésére, úgy IDE kattintva találja árlistánkat.

 

 • frissitve, DNS, dns, fogalmak, dns fogalmak, dns jelentése
 • 1 felhasználó találta hasznosnak ezt
Hasznosnak találta ezt a választ?

Kapcsolódó cikkek

IP átirányítás DNS kezelőben

A nálunk regisztrált domain nevekre DNS szerkesztési lehetőséget biztosítunk, amennyiben a...

Hogyan tudom a tárhelyemet bővíteni?

Ha nem elegendő a tárhelyén a rendelkezésre álló méret, és nem szeretne tartalmat törölni, hogy...

Kapcsolattartók és Alfelhasználók

  Hogyan vehetek fel plusz Kapcsolattartót, Alfelhasználót az ügyféladmin fiókomhoz? Mi a...

Viszonteladói e-igénylőlap felület végfelhasználók részére

Mi ez és hogyan is működik?   Ezentúl nem feltétlenül szükséges Önnek elvégezni az ügyfelei...

2022. május 18. szerda - uceprotect.net hibát kap levelezésnél?

Elnézését kérjük, sajnos 2022 májusában néhány ügyfelünk tárhelyét értintő – de időközben...