Mit tegyek, ha túl sok SPAM-et kapok?

Sajnos szakaszosan előfordul, hogy kisebb-nagyobb SPAM-hullám söpör végig, nem kímélve a felhasználók által nyilvánosan is elérhetővé tett email-címeiket. Az ilyen SPAM-hullámokból kimaradni szinte lehetetlen, azonban sokat lehet tenni azért, hogy ez ne legyen zavaró mértékű, egyes esetekben pedig akár teljesen meg is lehet szűntetni az ilyen üzenetek fogadását.

SPAM-et kapok ismeretlen címekről, mit tehetek?

 1. Weboldal átnézése és email-címek átírása "olvashatatlan" formára
  • Ez lényegiben azt jelentené, hogy a korábbi "valami@tarhely.eu" emailcímet úgy kéne módosítani, hogy az kimásolás esetén ne legyen értelmezhető cím. Átírható például az alábbi szisztéma szerint:
   valami@tarhely.eu -> valami[kukac]tarhely.eu
   A SPAM-robotok előszeretettel böngészik át a weboldalakat és gyűjtik ki a kimásolható és értelmezhető email-címeket. Ilyen gyűjtés során a fenti módosítást követően már nem tudják hasznosítani az újonnan érkező SPAM-robotok azokat, így email címe újabb listákb nem kerülhet már be.

 2. Captcha alkalmazása
  • Weboldalak ajánlatkérő formjaiban, illetve a kapcsolatfelvevő űrlapokon szükséges használni az úgynevezett captcha-kódok valamelyikét. Ezek a kis képes "feladatok" gátolják meg azt, hogy az automatikusan működő robotok ki tudják tölteni az összes űrlap-mezőt és tudjanak SPAM-üzenetet küldeni azokon keresztül.

   A captcha-beállításról az alábbi cikkünkben olvashat: OLVASNÉK A CAPTCHA-RÓL

 3. E-mail szűrők alkalmazása a tárhelyen
  • cPanel-es tárhelyeinken a "Globális e-mail szűrők" és "E-mail szűrők" menüpontban lehet beállítani ezeket az automatikus szűrési szabályokat. A szabályok segítségével a jellemző SPAM-kifejezésekre szűrő állítható be, melynek megfelelően a kéretlen levelek egyből a Levélszemétbe irányíthatóak.

   Az E-mail szűrők beállításásről az alábbi cikkünkben olvashat: OLVASNÉK AZ EMAIL SZŰRŐKRŐL

 4. SPAM-szűrés (SpamAssassin/SPAM Filters) beállítása
  • Lehetőség van a beérkező leveleket a "Levélszemét-pontszámuk" alapján fogadni, vagy éppenséggel elutasítani. Beállítását mindenképp csak fokozatosan ajánljuk véghez vinni, mert könnyen fontos levelek is elutasításra kerülhetnek a túlságosan szigorú értékek megadása esetén. Figyelem! A levélszemét pontszám szerinti szűrés esetén minnél kisebb a megadott érték (alapesetben ez 5), annál szigorúbb a rendszer elutasítási mechanizmusa.

   A SPAM-szűrés (SpamAssassin/SPAM Filters) beállításáról az alábbi cikkünkben olvashat: OLVASNÉK A SPAM-SZŰRÉSRŐL

 5. Email-ek szűrése és leválogatása levelező kliensben
  • A legnépszerűbb kliensekben, az Outlook és a Thunderbird rendszereiben is lehetőség van szűrők alkalmazására. Ezek a kliensben felvett szűrők már azokat a leveleket válogatják le, amelyek mindenképp kézbesítésre kerültek az Ön email-fiókjába.

   Szűrő felvétele Thunderbird kliensben: MEGNÉZEM
   Szűrő felvétele OS X Mail kliensben: MEGNÉZEM
   Szűrő felvétele Outlook kliensben: MEGNÉZEM

SPAM-et kapok a saját címemről, hogyan lehet ez?

Saját e-mail címéről akkor kaphat SPAM-emailt, ha:

 • meghamisították a feladó címet rosszindulatú hacker-ek (tehát nem törték fel fiókját, csak használják a domain nevét a küldésre)
 • ellopták jelszavát és annak segítségével teljesen valid, helyes authentikálás után követték el a SPAM-küldést


SPAM-et kapok a saját címemről, mit tehetek?

A fentiek elvégzése mellett az alábbiakat szükséges még elvégezni ahhoz, hogy a lehető legnagyobb biztonságban tudhassa levelezését.

 1. Jelszavak megváltoztatása
  • Minden esetben ajánlott a jelszavak megváltoztatása, amikor szóba kerülhet hogy email-címeihez tartozó hozzáférései kompromittálódhattak. A jelszó megváltoztatása cPanel felületen az Email/Email fiók menüpont alatt végezhető el. A Fiókok listázása esetén a "Change password" linkre kattintva lehet az egyes email-címekhez tartozó jelszavakat megváltoztatni. Ne feledje! Ha megváltoztatja jelszavait, akkor levelező klienseiben (telefon, laptop, stb) is javítani kell a beállításait az új jelszóra!

   Az email-címek jelszó-cseréjéről az alábbi cikkünkben olvashat: OLVASNÉK A JELSZÓVÁLTOZTATÁSRÓL

 2. DKIM és SPF rekordok felvétele
  • A DKIM és SPF rekordok arra szolgálnak, hogy a domain nevében történő levélküldés esetén a küldő szervert hitelesítsék. Így más szerverről nem lesznek jogosultak az Ön domain nevében levelet küldeni, mert nem lesz meg a szerveren egyedileg generált DKIM kulcs párja a domain név Zónafájljában. Beállítása egyszerű és gyors, bármely kollégánk szívesen segít ebben Önnek. Ha nem a mi Névszerverünket használja egy domain név, de a levelezést mi biztosítjuk, akkor is tőlünk kell kérni a beállítandó DKIM és SPF rekordokat, melyeket a névszervert biztosító szolgáltatónak kell elmentenie a domain név Zónafájljába.

   A DKIM és SPF rekordok felvételéről az alábbi cikkünkben olvashat: OLVASNÉK A DKIM ÉS SPF REKORDRÓL

 3. Vírusírtás elvégzése
  • Mindenképp ajánlott saját számítógépének vírusírtását elvégezni, előfordulhat hogy valamely kártékony vírus, trójai vagy egyéb program az, mely kiolvasta jelszavát/jelszavait, s ezek segítségével küldte a zsaroló, kéretlen SPAM-üzeneteket Önnek.

Egyéb tippek a SPAM-ek ellen!

 1. adott végződésű SPAM-levelek kiszűrése
  • 2019 elején a ".icu" végződésű levelekről érkeztek és érkeznek kéretlen levelek. Egy adott végződés szűrésére az alábbi fejlécszűrést érdemes beállítani
   • Szűrő neve: tetszőleges
   • Szabályok: "Bármelyik fejléc" + "tartalmaz" + ".icu>"
   • Műveletek: Kézbesítés mappába -> /.Trash
 2. SPAM-erek bejelentése
 • 20 felhasználó találta hasznosnak ezt
Hasznosnak találta ezt a választ?

Kapcsolódó cikkek

macOS Mac, Macbook Mail SPAM szűrő beállítása

A MAC Mail alapértelmezett levelező kliensébe beépített szűrők segítségével automatikusan...

Opera Mail levezőkliens beállítása

Videós segítség a beállításhoz: Beállítás SSL-el:   Beállítás IP-címmel:   1.) Hozzon...

Microsoft Office Outlook (O365) levelezőkliens beállítása

A beállítást Windows 10-es környezetben végeztük el.   A levelezőkliens megnyitását követően az...

Android Operációs rendszerhez tartozó levelező kliens beállítása

Bejövő levelek kiszolgálójának (POP3, IMAP) beállítása:Kiszolgáló: a szerver IP címe vagy a...

Microsoft Outlook 2013 levelezőkliens beállítása

A beállítást Windows 10-es környezetben végeztük el. Ezelőtti verziókban (jellemzően például...